Owen Devenport were recommended by the client’s previous agent to take on the case for a potential Appeal. The client had submitted an application for the erection of a new dwelling on land at Four Mile Bridge. It was refused on the grounds that this new addition would constitute an "undesirable intrusion into the landscape." - even though it was within the village development boundary!? We thought this a strange view to take and following similar cases we had undertook before, we gladly took on the appeal and submitted strong evidence which tackled the Local Planning Authority’s grounds. Following our handling of the case the client happily received the approval he had originally sought. He has now been granted permission for the development of a single plot, which, in reality, should not have been refused in the first place.

We were approached by a client who had initially submitted an application to the Local Planning Authority which had been refused. The proposal was for the change of use of an existing annexe at Trearddur Bay into a dwelling. The annexe had originally been a garage which had been converted into an annexe that had been in use for some time. The Local Planning Authority chose to refuse it upon the grounds that the proposal would “unacceptably affect the privacy and amenity of existing and proposed occupiers”.

We held a different view and suggested an appeal would be worthwhile. We were subsequently instructed to conduct the appeal and set up a strong case which argued the weakness of the Council's stance in this matter.   Following the usual procedure of a Written Representation  appeal we were soon informed of the final decision and our client was overjoyed to hear that the appeal was allowed.

Ifor Williams Ltd are a returning client of ours who once again instructed us as their Planning Agents. They wanted to continue work towards their flourishing building set at Ty’n Llidiart Industrial Estate, Corwen. This latest submission included the proposal of the installation of 3 no. internally illuminated signs on the exterior of two of their buildings. The intention of these signs would be to alert their customers and make it easier for visitors to see where the company's premises are located. Owen Devenport took on the proposal and prepared a report which supported the need for these signs. The proposal was happily received and we were glad to obtain the necessary consents.  

Permission has been granted for the erection of an executive house at Betws y Coed following on from pre-application advice given by the Snowdonia National Park. The plot is set within an exclusive development on the edge of the village consisting of 5 plots overall, 3 of which have already been developed. Some of the Park's advice was challenged and in approving the development they clearly acceded to our own suggestions. This detached quality property was designed by Ty Architecture cyf with input from the client throughout. Our client was genuinely delighted at receiving the approval having previously been refused the design he had originally sought for the plot.

Our client had purchased a building used formerly as offices on the High Street in Llangefni. His intentions were to convert the building into a shop on the ground floor along with 3 flats above. Owen Devenport prepared a report which reinforced the proposal and submitted an application to the Local Planning Authority. The application was dealt with in a timely manner and was quickly approved. Our client was happy with the results and can now start work implementing his permission, with the shop quickly let showing a demand for retail floor space in Llangefni Town Centre.

Our client owned of a piece of land situated at Newborough, Anglesey. He approached us with the intention of erecting three new residential dwellings on the land which was in fact the garden area of a property he owned in the village. As the dwellings proposed were to be set adjacent to other properties the design was a crucial element of the application. BR Architecture were instructed and after much discussion with the Local Planning Authority and final amendments to the submission we were keen to receive the sought for permission. It finally arrived and the client was delighted to receive his permission and is now set to start work on site.