Owen Devenport were instructed to submit an application in order to secure a Certificate of Lawful Use. Our client had been in breach of an agricultural occupancy condition in excess of 10 years during which time none of the dwelling’s occupants had worked in Agriculture. Therefore the use of the dwelling in noncompliance of the restrictive occupancy condition qualified as a Lawful Use. Our clients set out Statutory Declarations in which they proved they had never been working full time in agriculture which was further supported by letters of from neighbours who also confirmed this fact. We submitted all the necessary evidence along with our support statement and were glad to receive the relevant Certificate from the Local Planning Authority. Our clients of course were delighted with the outcome.

Our client instructed us in order to deal with a retrospective application as he had received a visit from an Enforcement Officer working for the National Park Authority. Our client had erected a balcony, decking, and two garden sheds on site which unknowingly required planning permission. We were then asked to help secure the necessary approval and following instructing a suitable architectural consultant submitted the application for retrospective permission on his behalf. The National Park were quick to respond and we were pleased to receive the planning approval therefore allowing our client to keep the minor additions to his property.

We were instructed to submit an application for the conversion of outbuildings into 5 no. residential units and 2 no. holiday letting units, with the primary aim of creating a holiday retreat in the centre of Anglesey. The site, located a short distance outside the village of Bryngwran compromised a cluster of substantial buildings associated with the main larger dwelling on site. Owen Devenport submitted the application and further attended meetings with the Local Planning Authority whereby numerous other consultants were engaged including highways, arboricultural, ecological and structural engineers. We successfully co-ordinated all this additional information. After numerous matters of liaison between us and the LPA, we were finally able to agree upon all the relevant detail and subsequently gained planning approval for a relieved client. 

 

Our clients approached us with the intention of making improvements and extensions to their established Touring Caravan Park. Our clients had already secured a permission for 36 units on site previously but were looking to expanding the number of units to 60 together with the erection of a new amenity block. They also wanted to improve the site as a whole to make it more user-friendly by accommodating a new car park and re-siting the playing field with the creation of a new play area for children. We submitted the proposal on our client’s behalf and were soon presented with primarily a negative response upon the design of the amenity block. After discussions with the Architect we were able to amend the design that met the planning officer's concerns but also satisfied our client's ambitions for their site. After many months of delays our clients were happy to receive the long awaited approval for this application and work is well under way.

Our clients approached us with the aim of buying the old antique store in Bryn Mynan, Pentrefelin, Conwy after countless searches for a suitable location for their ever growing business plans. We needed to secure permission for the change of use from the sale of architectural antiques to the storage, distribution, and sale of roofing materials. We needed to convince the LPA that this was an appropriate re-use of an existing commercial site to accommodate the relocation of a another local business, thereby retaining employment in the area as well as providing a useful local service. Their main intention would be to use the site for the storage of materials along with the smaller element of direct sales. We were of the opinion that the proposed use would be regarded as similar to its current use and would not generate high traffic volume and movements as a result therefore it would have a minimal impact upon its surroundings. Considering these elements Owen Devenport set about submitting evidence in order to justify the new use mainly referring to how it would have little impact upon the site and surroundings but would allow the growth of a business along with meeting the needs of the applicants (our clients). After considerable negotiations with the Local Planning Authority we were finally able to achieve the permission we sought therefore leaving our clients hopeful for the future of their long established business.