Owen Devenport were asked to prepare a resubmission for planning permission obtained by us several years ago. This was about to expire and so it was imperative that the time limits were met. The original approval granted our clients permission to erect 35 residential apartments for people over the age of 55 and as there was no material change in planning policy it should have been a straightforward application. However were aware of the substantial objections to the original application thus ensuring submission before expiry was critical. We submitted the necessary documents along with updated reports in order to justify the renewal. The Local Planning Authority agreed with our interpretation of policy in this context and permitted another five years for the development to be implemented. Our relieved clients were needless to say delighted with the outcome. 

Our client wanted to erect 3 bedroomed dwelling on their site at Criccieth. The dwelling’s design would be of high quality that would form an appropriate addition to the existing locality. However a major potential stumbling block was that the site was designated as open space for a playing field. Owen Devenport submitted a full application on behalf of our clients justifying its location and design, including the fact that the designation was unwarranted due to the fact that there was a playing field directly opposite. This was then duly considered by the Local Planning Authority, who accepted our arguments and the plot was granted planning permission. Our client was extremely pleased with the outcome, giving him scope to look at another plot adjoining.

Owen Devenport were approached in order to submit an application for the siting of 4 Shepherd’s huts on land at Springs Spa, Llanrhaeadr. As the site itself is set in a well screened area next to a large stone wall these 'structures' wouldn’t have been particularly obtrusive to the character of the area and would also be placed in a setting for use as holiday accommodation. The huts would be situated in the garden of the Spa itself fully shrouded by trees and shrubbery. The broader issue was the fact that the site lay next to the refurbished Spa which is in fact a Listed Building. So issues of scale, siting and impact were considered in the preparation of the submission. We prepared a statement to support our case arguing how the proposal was suitable for the area and were pleased to let the client know that his application had been granted without objection. As a consequence this high quality leisure facility in the Denbighshire countryside now has the added benefit of 'glamping' accommodation.

We were approached by clients who owned a site in Denbigh and the land itself formed the garden to the existing property. The proposal was to demolish the existing two outbuildings on the land and to erect 3 new detached 4 bedroom dwellings in their stead. These new dwellings will be built to reflect the other dwellings in the surrounding area and would fit in nicely in regards of character and scale and would form a suitable addition to the vicinity. The plot is situated to the south of St David’s Church and originally formed part of the church’s graveyard. As a result of this it was necessary to instruct Archaeologists to inspect the site and to ensure that no graves aligned across the land. Further to this the site itself also lays upon an area of potential battlefield activity relating to the Civil War siege in 1646. Digging of the site was then necessary to ensure it held no value and consequently nothing was found on site. In addition, other constraints were overcome on the site, which included a narrow access and surrounding protected trees. Following from this the Local Authority considered the proposal and we were pleased to say that permission was finally granted which left us once again with a pleased client.

On behalf of our client we applied for the erection of a dwelling on a plot of land he owned set close to Llanrwst Road, Upper Colwyn Bay and which was refused by the LPA. They were dissatisfied with the proposed size and how it would intrude upon the character of the area, including some intrusive window placements. We then entered a stage of discussions with the Officers who were extremely helpful and various amendments were made to the design of the proposed new dwelling. A second application was then submitted, incorporating the officer’s suggestions and amending the plans accordingly. With the revisions made the Local Planning Authority approved the changes and permission was finally granted. After many months of discussions, amendments and dealing with substantial local objections, our client was delighted with our work and is looking forward to the challenge of building a new home.