We were contacted by a Local Architect to assist with a site where an application had been recently refused for a new dwelling as the Council had considered that the previous design would be out of character with the area and would harm neighbouring residents’ amenity. The Architect had produced a new scheme but the Council had stated in discussions with her that they did not feel that their concerns had been overcome.

We visited the site and looked over the new scheme and felt that the changes made had addressed the grounds for the previous refusal. We then put together a detailed submission setting out the changes made in the new scheme to ensure that the proposal would not harm neighbouring residents’ amenity, and setting out a detailed assessment of how the proposal would reflect the character of other development in the area.

Following consideration of our arguments the Authority agreed with our case and approved the application, with the result that our clients have gained a valuable permission for a new dwelling.

 

A homeowner contacted us to assist with a refused application to retain an extension built to his house without permission. The application had been refused by the Council as they were concerned that the garden area left for the property was too small to be acceptable. Having examined the plans of the building we considered that the extension was only a small amount larger than that which could have been built without the need for planning permission. In addition our client was also willing to remove an existing garage which would help to address the Council’s concerns.

We put together a case highlighting the above, and submitted it alongside improved plans prepared by a Local Architect, which resulted in the Council approving the application and allowing our clients to retain their addition to their home.

Our clients had purchased a touring caravan park which needed updating and would also benefit from expansion. Although there was one area used for tents previously, it did not have planning permission. Owen Devenport were drafted in to look at the possibility of expanding the Park and recommended that many environmental improvements would be required to upgrade the site. A local Architect was appointed and together a strong case for permission was put forward, following a detailed analysis of the policies. Careful consideration had also to be given to a nearby Listed Building, but the overall Landscaping Plan was considered acceptable by the Local Planning Authority and our delighted clients are now the owners of a much larger site with ultimately some 41 touring caravan pitches. The completed development will be a credit to the area and will offer a huge boost to tourism for Nefyn and the surrounding area.

This client wanted to redevelop his site, which was a brownfield site and a long established vehicle dismantling and recycling business. Outline plans were prepared for a mixed use development of housing and a small retail convenience store. The application was initially faced with numerous objections, including issues surrounding purported contamination, drainage and sewerage, affordable housing issues, landscaping and environmental health. What seemed like insurmountable issues, were each tackled by Owen Devenport one-by-one and expert advice was sought where results were proving difficult to achieve through negotiation and mediation.

In the end, after months of post submission discussions and consultation the decision to approve this outline development was made by Conwy County Borough Council. This was an example of the Company's ability to work with officers of the Authority and to secure an approval through successful co-ordination and agreement. Our client now has a valuable permission that will enable him to move forward with plans to relocate to a more suitable environment for his business

 

This was the second application instructed by Ifor Williams Trailers Ltd, this time for their site located at Ty’n Llidiart, Corwen. As the company had grown in size over the past few years they had decided their building was in dire need of an upgrade. Their ambitions showed proposals for alterations and extensions to the existing office area along with associated changes to the parking arrangements.