Chalet-park-in-Benllech

The client owned a site that was a former goods yard but it was located in open countryside. The site was also adjacent to the busy A5025  with a difficult access. The site was surrounded by trees which introduced another difficult element, being the impact upon the ecology. Owen Devenport were instructed to look at the potential of developing this site as a small (but very well located) chalet park. There were many issues to resolve including access and ecology as mentioned above, but also archaeology, layout and indeed the principle of a chalet park in this location. A suitable case was prepared with all bases covered including the potential benefit to the tourism economy should the application be approved. It was some time before the LPA could decide on the application and after all the delay the application was finally granted permission to site 9 new chalets for holiday use in a prime location.

A successful outdoor pursuits organisation in the north of Anglesey were wanting to extend their business to allow for accommodation in the form of a touring caravan area. The site was however prominent and in the Area of Outstanding Natural Beauty. Owen Devenport were instructed to advise and suggested a layout that would take advantage of the natural contours and landscape around the main site. After a detailed topographical survey a layout was produced that effectively 'hid' the caravans into the landscape and thus causing minimum impact on the character of the area. Permission was given for a site for 10 touring caravan pitches which extended the clients offer to potential customers.

Our client owned property in Llandudno that had been in use as 5 flats for a number of years. He wanted to convert these into a residential home for adults with learning disabilities and a national company were interested in acquiring the development once approved. The site was in Llandudno and provoked a furore of public outcry against the development. The objections were generally misplaced and there was even doubt cast on the planning rights for use of the building as 5 flats. This was further examined by Owen Devenport and found that it was necessary to submit an additional application for a Certificate of Lawful Use for the flats. This was dealt with concurrently with the original application for the conversion scheme. The objections were still very forceful and Owen Devenport were retained to speak publicly at the planning committee. This we did and the officer's recommendation to committee was one of approval following months of wrangling. The Committee accepted the officer's recommendation and both Lawful Use and Planning Permission were granted at the same time, allowing our client to sell the property to the health care specialist company. 

New-houses-at-Llanrug

The site was located within Llanrug outside Caernarfon and was formerly part of a garage and vehicle sales operation. However a previous approval had since lapsed and the introduction of the Council's UDP had meant that new planning policies were now in force since the previous approval. Owen Devenport were instructed to carry out the planning application following liaison with the plot purchasers. The applications were duly submitted on behalf of the prospective purchasers and the supporting planning statement ensured that the development would comply with the new housing policies adopted within the new UDP. Both applications were duly approved much to the delight of the purchasers and site owners. 

Static-Caravan-Park-extended

The well established site is prominently located near Abersoch and situated in a sensitive part of the open countryside being within the Area of Outstanding Natural Beauty. (AONB) The site owner wished to improve the facilities and spacing standards on site but without compromising the overall layout and a topographical survey identified in detail the site, its levels and constraints. After weeks of discussions on the clients' ambitions and requirements draft plans were drawn up. These were then used in detailed pre-application discussions that took place with planning officers, who came to the site and offered advice on subtle changes that would be welcomed. These matters was duly taken on board, and minor changes were made to the plans in line with officer's advice. A full Landscape and Visual Impact Assessment was then carried out to ensure that there would be no overriding harm to the landscape character. And so with documentation in place an application was submitted to reconfigure this prominent site, extend the boundaries to incorporate improved circulation together with a new boat store and children's play area. Planning Permission was granted justifying the pre-application process and the attention to detail in particular the landscape advice obtained.